Přednáška:

Palo Fabuš: Myšlení počítače

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Doporučené vstupné 30 Kč

 

Večer s uměleckým kritikem a pedagogem FAMU Palem Fabušem o schopnostech umělé inteligence a „divných“ způsobech počítačového myšlení.

Představa, že by byl počítač schopen myšlení, vyvolávala zpočátku skepsi, jelikož mělo jít pouze o deterministickou mechanizaci rozumových aktů bez té nahodilosti, kterou známe z lidského myšlení. Ukazuje se však, že si počítač, a to zejména v podobě digitálního prostředí, v němž se potýká s nahodilostí (např. big data), vytváří specificky vlastní způsob myšlení neredukovatelný na to lidské. Spekulativně lze tedy tvrdit, že v kontrastu s dnes tak populárními představami je a bude umělá inteligence na pohled sice mnohem nudnější, ale ve skutečnosti mnohem divnější.

Palo Fabuš se dlouhodobě zajímá o vztah digitální techniky a lidského údělu. Studoval informatiku a mediální teorii v Brně a sociologii v Praze. V letech 2014–15 absolvoval stáž na Ruhr Universität v Bochumi, kde studoval současnou německou filosofii médií. V minulosti přednášel pravidelně na FSS MU v Brně a k jednotlivým přednáškám byl pozván na VUT FIT, FaVU, FF MU, AVU, UMPRUM a FAMU a jinde. V současnosti působí jako odborný asistent v Centru audiovizuálních studií na FAMU v Praze. Od roku 2011 je šéfredaktorem časopisu Umělec. Dále publikoval v Literárních novinách, Flash Artu, A2, Furtherfield, Vlně a Mediálních studiích.