NORMA je festival autorského divadla a současného umění, který se od roku 2015 koná v Ostravě. Festival pořádají galerie města Ostravy PLATO a pražské divadlo Studio Hrdinů.

NORMA

csen

Festival NORMA:

Paweł Sakowicz: Jumpcore (PL)

  • zrušeno
Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Koncepce, choreografie, tanec: Paweł Sakowicz

Dramaturgie: Mateusz Szymanówka

Hudba: Indecorum

Kostým: Doom 3k

Produkce: MAAT Festival, Scena Tańca Studio, Zachęta – National Gallery of Art

Vstupenky

 

Performance mezinárodně etablovaného tanečníka a performera Pawła Sakowicze. Jumpcore je prvním tanečním projektem, který je zakoupen polskou národní galerií Zachęta.

Paweł Sakowicz se ve své performanci Jumpcore inspiroval osudem baletního tanečníka Freda Herka. Sakowiczova performance hravě tématizuje poetiku světa baletních tanečníků, kteří věří, že „dokáží létat“. Nahý Herko tančil ve svém bytě na hudbu Mozartovy Korunovační mše a v jejím závěru pak vyskočil z okna.

Jumpcore je možné vnímat jako autonomní svět, vytvořený právě v okamžiku, kdy se tanečník rozhodne létat. Tento fantazijní svět je plný extrémní fyzické akce, fascinujícím způsobem propojující lehkost s úplným vyčerpáním.

Paweł Sakowicz je choreograf a tanečník. Vystudoval politické vědy na Varšavské univerzitě a tanec a choreografii na London Contemporary Dance School. Jeho představení Bernhard, TOTAL, Jumpcore, Thriller i Masakra byly prezentovány na Polish Dance Platform, NYU Skirball nebo CAC New Orleans. S představením Jumpcore byl zařazen do prestižního výběru Aerowaves 2019, sítě, která každý rok vybere 20 nejzajímavějších tanečních představení v Evropě.

 
Foto: Maciej Zakrzewski